• Exkurzia v Štátnom archíve v Bratislave

          • Dňa 26.10.2023 sa žiaci 5.A a 5.B triedy zúčastnili exkurzie v Štátnom archíve v Bratislave. Žiaci sa zoznámili ako sa písomné pramene archivujú, tak, aby mohli byť zachované aj pre budúce generácie. Mohli sme vidieť napr. listinu o rozsudku Juraja Jánošíka, zápis o narodení M. R. Štefánika, závet Jána Palárika a ďalšie rôzne zaujímavé pramene. Žiaci si vyskúšali pečatenie pečatidlami, písanie husím brkom, skladanie krabíc/ kartónov, v ktorých sa písomné pramene uchovávajú. Ďakujeme archivárom zo Štátneho archívu, že nám pripravili obohacujúcu prednášku so zaujímavým programom, ktorý zaujal nielen žiakov, ale aj našich učiteľov.

          • Dávať je dar - pomohli sme zvieratkám v útulku

          • Tohtoročné podujatie “Jablkové hody“, ktoré sa konalo v stredu 18.10. malo aj charitatívny rozmer.
            Naši klubáci spolu s piatakmi sa pod vedením svojich pedagógov rozhodli pomôcť opusteným
            zvieratkám a časť zarobených peňazí venovať útulku Slobody zvierat. Slávnostné odovzdanie
            symbolickej poukážky prebehlo na pôde Slobody zvierat, kde si deti prevzali certifikát „Priateľ
            zvierat“ a malú pozornosť. Touto výnimočnou udalosťou sme sa rozhodli zapojiť do projektu
            „Detský čin roka“, ktorý motivuje ku konaniu dobrých skutkov a pomáha deťom, budúcim dospelým
            zorientovať sa v hodnotách.
            Dávaj a bude ti dávané.

          • Kurz prežitia

          • Dňa 26.9.2023 trieda 5.B absolvovala kurz prežitia v prírode, kde sa žiaci dozvedeli veľa zaujímavých informácií.

            Emily, Terka a Ela píšu: "Kurz prežitia bol super výlet. Najdlhšie nám trvalo postaviť si stany. Potom sme rozložili oheň a pripravili si večeru. V noci nás zobudil pán Michal (inštruktor, vojak) a išli sme na nočnú prechádzku. Naučil nás, ako sa v noci po lese pohybovať, orientovať a počúvali sme rôzne zvuky, ktoré z lesa vychádzali. Nakoniec sme dostali úlohu prejsť asi 20m sami bez toho, aby sme si zasvietili a mali sme nájsť inštruktora. Keď sme ho našli a zasvietili, dostali sme odmenu. Na druhý deň sme si na raňajky znovu opiekli alebo sme zjedli jedlo, čo nám rodičia nabalili. Pi jedle sme si išli postaviť bunkre, ak by sme boli nútení prenocovať v lese. Rozdelili sme sa do skupín a súťažili sme, kto postaví najlepší bunker. Po skončení súťaže sme sa vrátili k stanom, zbalili si všetky veci a autobusom sme sa vrátili úspešne späť do školy."

          • Súťaž vyrezávaných tekvíc

          • Milí žiaci a priatelia školy, 

            ďakujeme za všetky krásne výtvory tekvíc, s ktorými ste sa zapojili do každoročnej súťaže o najkrajšiu vyrezávanú tekvicu. Potešili ste nás. Top diela nájdete vo fotogalérii a neskôr aj v ďalšom vydaní školského časopisu Dubkáčik. Vyhodnotili sme tri najlepšie a najoriginálnejšie tekvice tohto roku, o ktorých rozhodli žiaci svojím hlasom. Tu sú víťazi:

            1. miesto - Simona Valášková 3.A
            2. miesto - Ella Oklamčáková 3.A
            3. miesto – Hana Schmidtová 7.A

            Okrem prvých troch miest sme tento rok udelili aj cenu kreativity, ktorú získali žiaci: Viktória Graf 3.B, Hana Baranová 7.A, Laura Feriancová 2.A.

            Gratulujeme a zároveň všetkým zúčastneným veľmi pekne ďakujeme a veríme, že výroba tekvíc Vám urobila radosť.

          • Jablkové hody

          • Jablko je jedno z najzdravších druhov ovocia. Tradične sa v mesiaci október stáva
            stredobodom pozornosti v školách. Začína sa totiž obľúbené jablkové hodovanie.
            „Jablkové hody“ na našej škole zorganizovali vychovávatelia s deťmi zo školského klubu.
            Tento rok prizvali aj žiakov z druhého stupňa. Podujatie bolo oslavou jabĺk a produktov,
            ktoré sa z nich dajú vyrobiť. Od sladkých či slaných koláčov, cez netradičné výrobky a
            práce na tému jabĺčko. Návštevníci hodov mali možnosť ich ochutnať a kúpiť. Táto akcia
            sa teší veľkej obľube. Podujatie spestril krátky kultúrny program. Domov sme odchádzali
            spokojní z príjemne prežitého popoludnia.
            Chceme sa poďakovať všetkým, ktorí sa do tejto akcie zapojili a svojou kúpou prispeli na
            dobrú vec.

          • III. A spoznáva ďalšiu profesiu

          • Aj v tomto školskom roku  sme sa  rozhodli spoznávať ďalšie zaujímavé profesie. Keď sme dostali ponuku navštíviť úrad Bratislavského samosprávneho kraja,  samozrejme  sme ju prijali. Chceli sme sa dozvedieť o práci župana čo najviac. No a dozvedeli sme sa to priamo od p. Juraja Drobu, župana Bratislavského kraja. Našiel si na nás dostatok času, aby nám ukázal priestory svojho úradu. Pozval nás do svojej kancelárie, boli sme v  miestnosti, kde prijíma zahraničné návštevy a v miestnosti, kde zasadá s poslancami a rieši s nimi potrebné úlohy.  Mali sme možnosť s ním diskutovať cez mikrofón, a tak sme sa na chvíľu stali poslancami aj my. Bola to zaujímavá skúsenosť. 3.A

          • Beseda so spisovateľkou

          • Dňa 11.10.2023 sa žiaci 5.ročníka zúčastnili v kníhkupectve Phanta Rei v OC Aupark besedy so spisovateľkou Martou Hlušíkovou. Rozhovor s autorkou viedli žiaci 8. ročníka (Marko J., Lila G. a Jakub D.). Pripravili si naozaj zaujímavý rozhovor so spisovateľkou, ktorá svoje odpovede obohatila krátkymi ukážkami zo svojej tvorby. Tie zaujali aj náročnejších žiakov, keďže išlo o futbalovú a vtipnú ukážku. Následne pripravili starší žiaci 3 kvízy pre našich piatakov ako výstup z rozhovoru a ukážok. Z kvízov boli vyhlásení víťazi. Knižné odmeny či podpisy autorky boli súčasťou tohto príjemného a zároveň náučného popoludnia.

          • Triedny výtvarný "teambuilding"

          • Žiaci druhého stupňa sa na výtvarnej výchove venovali tvorbe spoločnej vlajky alebo triedneho megaplagátu.  Žiaci si najskôr s pedagógom prešli brainstormingom, čo danú triedu od piatakov po deviatakov charakterizuje, spája, čo majú spoločné, čo ich baví, aké majú zážitky, skúsenosti, názory, ako sa vidia. Postupne každý jednotlivec dostal zadanie na vytvorenie danej individuálnej idey. Na záver sa dielčie realizácie pospájali do jednotného celku – veľkej triednej koláže umiestnenej na tej ktorej triede na dverách ako taký charakteristický triedny vstup. Plagát má charakterizovať myšlienku spájania, celok, tímovosť, pričom sa nezabúda na osobitosť jednotlivca.

          • Dejepisná exkurzia v Carnunte

          • Dňa 25.9.2023 sa žiaci 7.ročníka zúčastnili dejepisnej exkurzie v Carnuntum. Exkurzia začala krátkym filmovým predstavením rimanskej doby. Následne po vstupe do historických priestorov mohli vidieť miniatúru tohto rímskeho vojenského mesta. Prehliadka pokračovala vstupmi do obývacích priestorov Rimanov, zobrazením kuchyne, predstavením remeselníckych a obchodnickych stratégií. Zaujímavé boli kúpele a informácia o podlahovom kúrení. Mohli si vyskúšať rimanské oblečenie muža a ženy aj písanie na malé voskové dosky, ktoré používali pri učení sa. Exkurzia sa ukončila v "čokoládovom Kitsee".

          • Súťaž vyrezávaných tekvíc

          • Milí žiaci, každoročne v období pred Dušičkami organizujeme súťaž vyrezávaných tekvíc. Aj tento školský rok máte príležitosť prezentovať svoje domáce originálne tekvicové výtvory! Ak máte doma peknú tekvicu, alebo ju plánujete počas víkendu vytvoriť, môžete ju priniesť v pondelok do školy. Vyhodnotenie súťaže prebehne v stredu a následne si môžete svoj výtvor vziať domov a vyzdobiť si svoje príbytky či záhradku. Prvé tri miesta získajú cenu. Tešíme sa na vaše výtvory, ktorých fotografie zverejníme na školskom webe a v školskom časopise.

          • Pasovanie prvákov do ŠKD

          • Dňa 25.09.2023 sa uskutočnilo PASOVANIE PRVÁKOV za členov ŠKD. Žiaci boli za
            zvukov bubnov privítaní v školskom kráľovstve. Samotná pasovačka sa začala ukážkou
            ich šikovnosti. Predviedli tanec a zaspievali „prvácku hymnu“. Pasovanie vykonal „školský
            kráľ s kráľovnou“. Celou akciou ich sprevádzali starší spolužiaci, ktorí pre nich pod
            vedením vychovávateľov pripravili pestrý program. Na záver prváčikovia zložili slávnostný
            sľub. Pasovanie mečom, získanie certifikátu a koruny určite prispeli k nezabudnuteľnej
            atmosfére slávnosti. Po tejto ceremónii nasledovala diskotéka pre všetky ročníky
            školského klubu.
            Ďakujeme všetkým, ktorí nám pomohli pri realizácii podujatia.

          • Gaštanové popoludnie v ŠKD

          • Každé ročné obdobie ponúka množstvo príležitostí na tvorenie. Jeseň je bohatá na
            gaštany, ktoré nám padajú priamo pod nohy. My sme si ich s deťmi v rámci prechádzky
            pozbierali a pripravili popoludnie gaštanovej fantázie.

          • Prevencia proti šikane a kyberšikane

          •  

            Žiaci 6. a 7. ročníka absolvovali prevenciu proti šikane a kyberšikane. Prednášku viedol Mgr. Marián Sopčák z úradu Ministerstva vnútra. Žiaci sa dozvedeli informácie, ktoré im môžu pomôcť v prípade, ak sa ich daná problematika dotýka priamo alebo nepriamo. Dozvedeli sa tiež dôležité kontakty a získali rady, ktoré im môžu pomôcť v ich rozhodovaní sa, ako postupovať v prípade šikany a kyberšikany. Žiaci prejavili záujem o danú problematiku a v niektorých prípadoch boli prekvapení, keď zistili, že pre nich bežné okolnosti, ktoré sa dejú v škole alebo v ich okolí, majú príznaky šikany/kyberšikany. Žiakom bol vysvetlený okrem iného školský zákon vs. školský poriadok a taktiež Trestný zákon a jeho vyplývajúce následky z porušovania šk. zákona v rámci šk. poriadku. Žiaci si začali uvedomovať výrazy a pojmy šk. poriadku, ako aj význam pravidiel fungovania v spoločnosti. Na záver prednášky boli žiaci povzbudení k tomu, aby sa nebáli o danej problematike hovoriť, poukázať na ňu a osloviť získané kontakty, ktoré im poskytnú potrebnú pomoc a podporu.

          • Tímová práca sa vypláca

          • V septembri sme sa s triedami našich šiestakov vybrali na triedny výlet, ktorý bol zameraný na sociálne kompetencie a teambuilding. Tri dni sme si užili v krásnom prostredí v srdci prírody na chate Homôlka vo Valaskej Belej. Rodinné prostredie a množstvo zaujímavých aktivít umožnili žiakom lepšie sa spoznať. Celý deň mali pripravené aktivity, ktoré boli zamerané na komunikáciu, prácu v tíme a riešenie konfliktov, ktoré sa občas v triedach vyskytnú. Deti plnili so svojím tímom rôzne zábavné úlohy. Navštívili sme aj Sklársky skanzen, kde si mohli pozrieť ukážky výroby predmetov zo skla. Nemohol chýbať ani nákup suvenírov. Počas pobytu dostávali aj tajné obálky, kde mali ukryté indície. Na záver ich poskladali a v škole ich čakalo prekvapenie. 

          • Pozvánka na koncert

          • Vo štvrtok dňa 28. 9. 2023 sa o 16:30 hod.uskutoční uvítací openair koncert Školy hudby,ktorá pôsobí na našej škole.Žiaci zahrajú pestrý repertoár piesní v školskej záhrade pri altánku. Ste srdečne vítaní. Tešíme sa na skvelý hudobný zážitok.

          • Európsky týždeň mobility v ŠKD

          • Tohtoročnou témou Európskeho týždňa mobility, ktorý sa pravidelne koná od 16. do 22. septembra
            bolo ,,Šetri energiu“. Táto téma sa zameriava na dôležitosť znižovania energetických nákladov a
            spotreby v oblasti dopravy s cieľom dosiahnuť udržateľnú a efektívnu mobilitu. V tomto duchu sme
            pripravili aj aktivity pre deti v popoludňajších hodinách v školskom klube. V piatok deti prišli do
            školy na kolobežkách a na školskom dvore si mali možnosť vyskúšať svoje zručnosti v jazde na
            nej. Súčasťou týchto pohybových aktivít bolo pripomínanie a vysvetlenie si tak dôležitých
            ochranných prvkov ako prilba, chrániče na ruky a nohy.
            Bol to inšpiratívny týždeň.
          • Stretnutie Dubákov po 30. rokoch

          • Naša škola vychovala za roky svojej existencie množstvo žiakov. V triednych kolektívoch vznikali a vznikajú často priateľstvá, ktoré zotrvajú roky. Príkladom pekného priateľstva bol aj ročník 1985 – 1993. V tej dobe bol na škole skvelý tím pedagógov, za ktorých spomenieme z prvého stupňa p. uč. Klimovú, Tihlárikovú, Svätokrížnu, Fraňovú, Letenajovú, z druhého stupňa p. uč. Budincovú (riaditeľka), Adamíka, Černú, Budinskú, Drgoňovú, Dubcovú, Ambrovú, Hraškovú, Kračmerovú, Kalinovú.Spolužiaci vtedajšej „áčky“ a „béčky“ sa tento týždeň stretli po 30. rokoch od skončenia 8. ročníka. (Vtedy ZŠ trvala 8 rokov.) Podaktorí sa pravidelne stretávajú dodnes, no niektorí sa celých 30 rokov nevideli. Pribudli šediny, jemné vrásky, potomkovia a životné skúsenosti, no pôvodný kukuč, povahové črty a rysy sa dali rozpoznať aj s odstupom dlhého času. Niektorí sa usadili aj v zahraničí - USA, Nemecko, Španielsko, Rakúsko, Anglicko a iní ostali lokál-patrioti verní Horskému parku. Podaktorých deti navštevovali alebo navštevujú našu školu, kontakt so školou nestratili, iných zaviedli cesty života inde.Sú medzi nimi právnici, novinárka, zvukový majster, manažéri, živnostníci, pracovníci v gastre, v poisťovníctve, na ministerstve, v banke, v „korporáte“, farmácii, vede, stavebnej firme, v školstve (aj v našej škole:D)...Čo je ale podstatnejšie ako profesijné uplatnenie, zostali v nich hodnoty, ktoré sú nad tým všetkým. Spája ich dobrý základ, ktorý získali už v detstve aj na Dubovej a nemuseli to byť len vedomosti, ale niečo navyše, ako vážiť si ľudí, priateľstvo, život, fungovanie v spoločenstve, rodine. Aj po 30. rokoch to bolo jedno perfektné stretnutie plné radosti, spomienok a spolupatričnosti. 

          • Nové vydanie časopisu Dubkáčik

          • Dubkáčik

            Na svete je ďalšie vydanie našej školskej ročenky Dubkáčik. Na 56 stranách v ňom nájdete všetky dôležité udalosti, ktorými žila naša škola v školskom roku 2022/2023. Súčasťou ročenky sú spomienky, výlety, projekty, súťaže, fotografie a pôvodná tvorba žiakov.Veríme, že sa vám nové vydanie bude páčiť.Cena ročenky je 2,50 eur. K dispozícii bude hneď prvý školský deň 4.9.2023 pri slávnostnom otvorení nového školského roka v altánku pri vstupnej bráne a pri vchode do budovy školy.V prípade nepriaznivého počasia vo vestibule školy. (Neskôr u vašich pani učiteliek).

          • Prezentácie deviatakov

          • Ako každoročne aj tento rok sa na našej škole konali  prezentácie deviatakov z anglického jazyka.  

            Témy, ktoré predstavili žiakom nižších ročníkov boli velmi zaujímavé.

            História a súčastnosť firmy - Volkswagen - Lukáš Rečičár

            Art - Daria Chyshko

            Holocaust - Margaréta Delikátová a Viktor Porubän

            Fencing - šerm - Adam Rázus

            Svojimi výstupmi inšpirovali žiakov ôsmeho ročníka, ktorých čakajú prezentácie o rok.

    • Kontakty

      • ZŠ s MŠ Dubová 1, Bratislava
      • +421 2 54771703
      • Dubová 1, 811 04 Bratislava I Slovakia
      • 52604519
      • zsdubova.edupage.org
      • Mgr. Eva Dubeňová
      • Mgr. Iveta Sopková - 1. stupeň ZŠ PhDr. Renáta Daaj - 2. stupeň ZŠ Eva Pinterová - MŠ
      • Ing.Arch. Eva Roháľová
      • Mgr. Anna Michalková
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje